Co je úvěrový crowdfunding?

Crowdfunding je způsob skupinového financování projektů, při kterém jednotlivci i společnosti získávají finanční prostředky od široké veřejnosti, často přes internetové platformy. Takovouto platformou je i CreditShare, která získala licenci od ČNB v roce 2024. Jedná se o regulovanou činnost nařízením EU 2020/1503, nad nímž vykonává dohled ČNB.

Jak funguje crowdfunding?

Crowdfunding je finanční model, ve kterém jednotlivci přispívají menšími částkami k dosažení určitého finančního cíle. Výše částek mohou být různé, nejen v řádech stovek nebo tisíců, ale i ve statisících. Tento kolektivní způsob financování prostřednictvím CreditShare umožňuje společnostem uskutečňovat realitní projekty, ke kterým by se tradičními finančními prostředky nedostali.

Pro investory se jedná o lákavý způsob investování nejen díky zajímavým úrokovým sazbám. Prostřednictvím crowdfundingu mohou investovat investoři na platformě CreditShare již od 5000 Kč a pro investory, kteří plánují zhodnotit větší částku, je crowdfunding skvělý z hlediska diverzifikace portfolia a možnosti podpořit zajímavé české projekty.

Investiční crowdfunding je tak výhodný pro obě strany. Vlastník projektu získá potřebné financování a jednotlivci (investoři) dostávají po předem sjednanou dobu úrok ze své investice.

Do čeho u nás můžete investovat

Investoři na platformě CreditShare neinvestují přímo do nemovitostí, ale do realitních projektů, konkrétně do úvěrů určených k financování těchto projektů. Své investice směřují k podpoře realizace realitních a developerských projektů po celé České republice. Tyto investice představují formu půjčky poskytnuté vlastníkovi projektu, obvykle pro financování výstavby, rekonstrukce nemovitostí nebo nákupu pozemků. Jinými slovy, investoři přispívají k financování úvěru, který má podporovat realizaci projektu.

CreditShare distribuuje výnosy z investic ze splátek úvěru poskytnutého vlastníkovi konkrétního realitního projektu. V rámci celého procesu CreditShare působí jako zprostředkovatel, jehož úkolem je provádět analýzu projektu pro investory, hodnotit možná rizika a upozorňovat na ně. CreditShare také zajistí veškeré zajištění spojené s nemovitostmi.

Investoři obdrží svůj první výnos z investice do projektu obvykle do dvou až čtyř týdnů po dosažení cílové částky pro daný projekt.


Jaké jsou výhody a rizika crowdfundingu?

Mezi výhody crowdfundingu můžeme zařadit například tyto:

  • Jasně stanovená úroková sazba

  • Bezpečné investování v souladu s evropskou regulací

  • Možnost odprodeje investice prostřednictvím elektronické vývěsky

  • Výnosy ve výši 8 - 11 %

Stejně jako s jakýmkoli jiným typem investic, jsou také s crowdfundingem spojena rizika ze ztráty části či celé investované sumy. Riziko z projektů na platformě CreditShare vyplývají zejména z neschopnosti vlastníka projektu projekt realizovat. Platforma se snaží těmto rizikům předcházet důsledným ověřovacím procesem před výběrem prostředků od investorů, průběžnou kontrolou průběhu projektu a zajišťovacími prostředky.


S investičními nástroji jsou spojena různá investiční rizika, hodnota investice může kolísat a návratnost investované částky není zaručena. Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích výnosů.

Upozornění: Společnost CreditShare je dle rozhodnutí ČNB oprávněna poskytovat služby skupinového financování dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2020/1503 ze dne 7. října 2020 o evropských poskytovatelích služeb skupinového financování pro podniky. CreditShare neposkytuje služby související s investičním poradenstvím a nic z výše uvedeného nelze považovat za doporučení pro investory.

Další novinky